Sinisen kahlaajan tapaus #5 : Roskaa ja muistoja

Tänään kaiken yltäkylläisen kukinnan keskellä keräsin roskia Pikisaaren lounaanpuoleiselta rannalta, keskustaan ja Hietasaareen johtavien kevyen liikenteen siltojen väliseltä alueelta. Pääasiassa poimin muovia: riekaleita, pusseja, pullonkorkkeja. Tyhjiä nuuskarasioita oli paljon. Ja totta kai tupakantumppeja.


Muutama hansikas ja kenkä, hammasharja. Jokunen rikottu lasipullo, sirpaleita. Kierrätykseen kelpaavia muovipulloja ja tölkkejä sen sijaan löytyi yllättävän vähän niiden käytön yleisyyteen verrattuna. Pullopanttijärjestelmä selvästi auttaa pitämään ympäristön siistimpänä. Pitäisikö nuuskarasioille kehitellä jotain vastaavaa...

(Kun kaivoin pullonpohjaa hiekasta, muistin, kuinka lapsuudessa Oritkarissa, jossa silloin vielä käytiin uimassa, sen samanlaisissa matalissa rantavesissä, isä juoksi pullonpohjaan ja sai valtavan haavan jalkapohjaansa. Eikä me veljen kanssa ensin edes uskottu, että jotain oikeasti tapahtui. Luultiin, että se tuskan irvistys oli pelleilyä. Mutta sitten me nähtiin kaikki se veri. Se haava parantui hitaasti. Oli hankalassa paikassa ja ehkä oli mätäkuu. Lopulta Nurmialan Erkki, jolla oli hevonen ja talli pihallaan melkein Oulun keskustassa Uudellakadulla – mummola oli siinä Nurmialan talossa – antoi isälle jotain hevosen lääkettä, jotain tummaa salvaa. Sillä se haava sitten parani.)

Iso osa roskasta ajautuu saaren rantaan virtojen ja jäiden painamana, kietoutuu katkenneiden kaislojen muodostamiin mattoihin ja painautuu kivien koloihin. Kivenkolosta löysin myös kaksi koristeelliseen muotoon sahattua valkoista lautaa: palasia Pikisaaren huvimajan vanhoista kaiteista. Ne otin talteen ihan erikseen. Muutaman saarekkeen rannalla ja polun varrella jätin kokonaan rauhaan lintujen pesinnän vuoksi.


Nyt minulla on 1,5 säkillistä roskaa jemmassa Villatehtaan kulmilla. Huomenna lajittelen niiden sisällön jollain lailla, ja katson vielä, olisiko joukossa jotain tämän prosessin yhteydessä jatkokäyttöön sopivaa.

Muutenkin Pikinen Poloku alkaa hahmottua vähitellen. Vanhan Villatehtaan tiiliseinässä yllätti jo Lauri Rankan metallireliefi. Helena Kaikkonen kietoi oksia väreihin vähän edempänä.

///

The Blue Wader Case #5: Trash picking

Today I collected garbage from the south-west shore of the Pikisaari island. Mostly I picked up plastic: bags, bottle caps, empty snuff boxes (plenty!). And, of course, cigarette stubs. A few gloves, a shoe, toothbrush. Some broken glass bottles etc. Tomorrow I'll sort and recycle the material in some way, for example, scrap metal to its own trash. I'll also consider whether something would be suitable for further use in this process.




Kommentit